Blekinge
International
Piano Festival

Om festivalen

Välkommen till Blekinge International Piano Festival

För lite mindre än ett år sedan var det urpremiär för Blekinge International Piano Festival. Under två dagar under förra sommaren bjöd vi in till en festival med pianomusik av absolut högsta kvalitet på Stadsteatern i Karlshamn. Och man får nog säga att det blev en stor succé, inte bara konstnärligt utan vi fick också en fin och vältalig publik som trotsade sommarvärmen för att njuta lite klassisk musik en stund. Vi visste direkt att detta vill vi göra om, så i år håller vi två dagar pianofestival igen nu i april. Denna gång på Kulturcentrum i Ronneby.


Vi kan också utlova att årets program är minst lika bra som fjolårets, med ett brett internationellt startfält med pianister från Sverige, Turkiet, Italien och Sydkorea. Och en lika bred repertoar som spänner från Bach till Radiohead. Hur stor nyfikenhet väcker inte det?

Som om inte det vore nog så spelar Peter Jablonski i år också konserter under några av våra sommarfestivaler, Killebom i Sölvesborg och Östersjöfestivalen i Karlshamn. Håll utkik i festivalprogrammen eller här på vår hemsida för mer information. Och så blir det naturligtvis som vanligt festival i Karlskrona igen den 13-15 oktober . För femte året i rad. Så nog jobbar vi hårt för att sätta Blekinge på den internationella pianokartan.

Men just nu gläder vi oss mest åt kommande festivaldagar i Ronneby, med ett brett och varierat program som verkligen visar vilket fantastiskt och mångfasetterat musikinstrument en flygel är. Mycket välkommen!

Peter Jablonski och Anastasia Belina

Pianofestival för alla

Blekinge International Piano Festival är årligen återkommande festivaler med pianomusik av högsta internationella klass i fokus. I år håller vi med två festivaler. Den första hölls den 22-23 april i Ronneby, den andra kommer att bli den 13-15 oktober i Karlskrona.

Vi strävar alltid efter att kunna erbjuda ett brett startfält med musiker från olika delar av världen, men också varierande program med båda gammal och ny musik. Särskilt vikt läggs vid att försöka lyfta fram kvinnliga pianister, men också musik av unga och kvinnliga kompositörer. Det finns så otroligt mycket bra verk skrivna för piano, både kända och okända. Därför finns det alltid mer att upptäcka och man kan nog med fog säga att vår festival erbjuder pianomusik för alla smaker.

Mycket välkommen!